Ежедневната хигиена на носа

 

Когато ни попитат какви са ежедневните ни хигиенни навици, бихме отговорили с “миене на зъби и вземане на душ”. Но не се замисляме за грижата за носа си (а би трябвало).

 

Носовете ни са подложени на ежедневен стрес под най-различна форма; те се грижат за овлажняването и затоплянето на въздуха, който вдишваме, за неговото почистване преди той да стигне до дробовете ни, както и за филтрирането му. Мукозната мембрана в носната кухина, заедно с косъмчетата, улавя прахови частици, бактерии, вируси и алергени. Всички те поемат по един от два маршрута: обратно през носа чрез процес, който познаваме като кихане, или биват насочени към гърлото и стомаха благодарение на косъмчетата, където стомашната киселина ги унищожава. Въпреки че носовете ни се справят много добре със своите задачи, те имат нужда от помощ; нуждаят се от профилактична грижа и почистване.

 

Когато носът ни се запуши (например при настинка или грип), той не може да функционира като защитна бариера. Един ефективен начин за прочистване на носната кухина е употребата на физиологичен разтвор, който подпомага за премахването на секрета и улеснява дишането.

 

Хигиената на носа, обаче, не е важна само по време на боледуване. Профилактичната грижа спомага за премахване на прахови частици, алергени и други замърсители, свързани с ежедневния живот в един прашен град. Добрата хигиена помага за защитата от настинки, вирусни заболявания и алергии.

 

Прочистването на носа не е нищо ново; както винаги, нашите баби също са знаели за ползата от солен разтвор. По тяхно време не е имало спрейове и ампули, но пък и имало тенджери, котлони и кърпи, които били използвани за “парна баня” над врящата вода. В днешни дни, обаче, физиологичният разтвор се предлага на пазара в удобна форма – спрей форми, монодози, разтвори за инхалации.

 

 

Източници: What is nasal hygiene? Visit Sterimarnasal
Nose care: good habits to adopt check out  Jeancoutu
Nose Health: The importance of Cleaning it Morning and Evening . Please Visit Humanitas
BulgarianEnglish